FOK! Wat een weer: Tropisch heet en aanhoudend zonnig

Onweer in mei, gras in de wei. 

Welkom! We kunnen kort maar krachtig zijn. Het wordt een zonnige en hete dag vandaag. De temperaturen lopen op naar 29 in het noorden tot 32, misschien wel 33 graden in het zuiden van het land. Ook langs de kust is de 30 graden goed mogelijk, want er staat een zuidoostenwind. Héél misschien komt er even een zeewindje te staan waardoor het wat afkoelt, maar die kans acht ik erg klein.

Gisteren zagen we een storing liggen die boven het noordwesten van Spanje en Portugal onweer gaf. Deze storing komt langzaamaan dichterbij. Maar ook ervoor zit een zwak frontje. Waarschijnlijk ontstaan er boven Frankrijk vanmiddag een aantal onweersbuien, maar de kans is uitermate klein dat die ons land gaan bereiken. Héél misschien dat een pittige bui met ambitie net tot aan de grens met Zeeland komt, maar nogmaals, die kans acht ik niet groot. 

De kansen op onweer nemen morgen wel iets toe, maar ook nu lijkt het er niet op dat het tot grootschalig onweer gaat komen. De beste papieren op zo'n bui hebben het oosten en zuiden. De wind draait even naar het westen toe, zodat het langs de kust nog maar 24 graden wordt. In het binnenland kan het nog wel 30 graden worden.

Maandag wordt het overal weer erg warm, want het koufront komt pas later op de dag door. Ook nu is nog de vraag of, wanneer en waar het tot onweer komt. Daar weet ik zondag pas meer over te vertellen. Het is dus uitermate onzeker en waarschijnlijk houden veel plaatsen het ook de komende 5 tot 10 dagen gewoon droog.

Geniet van het mooie weer!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:30
Zon onder: 21:43
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1937 De Golden Gate Bridge opent voor het verkeer.
1964 Radio Sutch begint met uitzenden vanaf een fort in de Theemsmonding.
1972 In Belgie bepaalt de Nederlandse Cultuurraad dat in het Nederlandstalige landsgedeelte alleen de eed in het Nederlands geldt.
2006 Opening van het NS-station Amersfoort Vathorst.
2006 Aardbeving Java.

Kerk in Tallinn (Foto: qltel)
Collega qltel is momenteel op reis. In Tallinn maakte hij deze foto van een prachtige kerk in zonnige omstandigheden. (Foto:qltel.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!