Wilders: benoem drie informateurs

PVV-leider Geert Wilders wil dat de drie grootste partijen - VVD, PVV en CDA - elk een informateur benoemen om uit de impasse te komen bij de kabinetsformatie. Hij heeft dat vrijdag voorgesteld aan informateur Edith Schippers. Zelf zou hij zijn fractiegenote Fleur Agema als informateur willen voordragen.

De drie informateurs zouden onderling en in overleg met andere partijen moeten proberen tot een meerderheidskabinet te komen. Wilders onderstreepte geen enkele blokkade te hanteren tegen anderen, al heeft hij wel zijn voorkeuren.

Wilders heeft naar eigen zeggen tegen informateur Schippers gezegd dat wat hem betreft "het speelkwartier voorbij is". Volgens de PVV-leider is het een "gênante vertoning dat partijen elkaar uitsluiten en Nederland nog steeds, hoewel er grote problemen zijn, niet tot een coalitie kan komen".

Buiten beeld
Wilders denkt dat het met het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aangevuld met een vierde partij nooit gaat werken. "Kom met een nieuw motorblok en kijk dan objectief naar de uitslag van de verkiezingen", zegt hij.

Top op heden is de PVV bij de pogingen om een nieuw kabinet te vormen buiten beeld gebleven. Geen van de andere grote politieke partijen wil met Wilders samenwerken.

Wilders: benoem drie informateurs
Wilders: benoem drie informateurs (Foto: ANP)