Trump: Duitsers 'bad, very bad'

Bij een bijeenkomst met EU-leiders uitte de Amerikaanse president Donald Trump zijn ongenoegen over Duitsland, meldt Der Spiegel. Hij vindt de Duitsers 'slecht, erg slecht.'

De reden dat Trump pissig is op Duitsland is het handelsoverschot van onze oosterburen. Die produceren namelijk nog wél zelf hoogwaardige producten, in tegenstelling tot de VS, die hun hele industriële capaciteit in de jaren '80 bij het grof vuil zetten en een Motor City als Detroit lieten verleppen tot de bende die 't nu is.

Het gaat Trump hier dan ook voornamelijk over de Duitse auto's. "Kijk naar de miljoenen auto's die ze [jaarlijks] verkopen in de VS. Dat gaan we dus stoppen." Trump wijst daarmee in de richting van protectionistische, anti-Europese importheffingen, belastingen en regels. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker ging tegen Trump in en verdedigde de voordelen van vrije handel voor de wereldeconomie.

Gelukkig was Trump eerder deze week wel vol lof en liefde over zijn oliemakkers in Saoedi-Arabië. Niet alleen over Duitsland was men het oneens. Ook over klimaat, handel en Rusland was er onenigheid. EU-president Tusk gaf achteraf aan: "Ik ben niet 100 procent zeker dat we kunnen zeggen dat we dezelfde mening hebben over Rusland."

Update 10.05 uur 
Een saillant detail is dat het actief voorkomen of ontmoedigen van het kopen van Duitse auto's, tien- tot honderdduizenden banen zou kunnen kosten in de VS. Veel van de grootste Duitse autofabrieken staan namelijk in Amerika.

Zo staat 's werelds grootste BMW-fabriek in South Carolina. Ze produceren de X3, X4, X5 en X6 en doen dat met ongeveer 1400 stuks per dag, ofwel 511.000 per jaar. Ook produceert Mercedes-Benz z'n C- en GL-klasse-auto's in Alabama (rond de 200.000 per jaar) en rolt de Volkswagen Passat van de band in Tennessee (rond de 150.000 per jaar).


"It seems that the Germans are bad, very bad."