Wielrenner Bak wint 100 biertjes na loodzware Giro-rit

De zestiende etappe van de Giro d'Italia leverde dinsdag het nodige spektakel op. Het meest in het oog sprong natuurlijk Tom Dumoulin, die zich plotseling uitkleedde om de lokale natuur even onder te spetterpoepen, maar iemand anders kende een betere dag.

Vooraf had een café in finishplaats Bormio al aangegeven honderd biertjes klaar te hebben staan voor de zwaarste renner die de loodzware etappe over drie monsterlijke bergen zou finishen. De gelukkig was Lars Ytting Bak, de Deense tempobeul van het Belgische Lotto Soudal.

Bak legde een goede 80 kilogram in de strijd en was daarmee één kilogram zwaarder dan de oude Poolse Girodebutant Marcin Bialoblocki. Tom Stamsnijder had beter wat extra steaks naar binnen kunnen werken tijdens de rustdag, want de ploeggenoot van Dumoulin kwam drie kilo tekort voor de honderd flesjes Kwaremont. 

De volgens velen ietwat vervelende Belg Jasper Stuyven was overigens weer eens boos. "Ik ben zwaarder dan 80 kilogram...", reageerde de man die regelmatig zijn ploeggenoten weigert te helpen. Movistar-renner Rory Sutherland vond dat de top-3 ook niet helemaal klopte, maar hij claimde de hoofdprijs niet: "Ik sta op plek drie met 77,5 kilogram...Stamsnijder gaat mij niet verslaan!", aldus de Australiër.