Skicrosster Holmlund na 5 maanden ontwaakt uit coma

Goed nieuws uit Zweden: skicrosster Anna Holmlund is vijf maanden na haar zware trainingsongeval ontwaakt uit haar coma. De 29-jarige Zweedse raakte in december zwaar gewond tijdens de trainingen voor de World Cup in het Italiaanse Innichen en sindsdien lag ze in coma.

De drievoudig World Cup-kampioene, waaronder van de twee seizoenen voor de afgelopen winter, is in het ziekenhuis van Danderyd, nabij Stockholm, uit haar coma gekomen. Dat heeft de Zweedse skibond laten weten.

Volgens de bond is vooral in de afgelopen maand veel verbetering zichtbaar geweest. Zo is ze inmiddels in staat om familie en vrienden te herkennen, waarbij men volgens teamarts Jakob Swanberg duidelijk ziet dat Holmlund blij is met zulke bezoekjes.

"Het is zelfs weer mogelijk om met haar te communiceren, waarbij we simpele verbale antwoorden van haar krijgen", aldus de arts. Over een prognose valt nog bijzonder weinig te zeggen.

"We werken hard aan het herstel met uitgebalanceerde oefeningen. Toch kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of en wanneer eventuele verdere verbeteringen kunnen volgen", aldus Swanberg. 

Als alles volgens plan verloopt wordt Holmlund in juli ontslagen uit het ziekenhuis, waarna ze in haar thuisstad Sundsvall verder zal werken aan de rehabilitatie.