Pechtold wil vijfpartijenkabinet maar de rest wil niet

De partijen in de kamer lijken geen stap nader tot elkaar te komen nadat de eerste formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukte. Alexander Pechtold wil nog steeds geen koekjes bakken met de ChristenUnie en opperde daarom een exotische vijfpartijenvariant bestaande uit VVD, CDA, D66, PvdA en SP. Zijn linkse broeders zien daar echter niets in.

Informateur Edith Schippers overlegt vandaag met acht fractievoorzitters: Mark Rutte beet vanmorgen het spits af en daarna kwamen ook Buma, Pechtold, Asscher, Roemer, Klaver en Segers op bezoek. Op het laatste moment werd ook nog Henk Krol aan het lijstje toegevoegd. Met Geert Wilders overlegde Schippers eerder telefonisch, net als met de fractievoorzitters van de kleinere partijen.

Mark Rutte en Sybrand Buma herhaalden voor de zoveelste keer wat we al wisten: ze willen een vierpartijenkabinet met een meerderheid in de Kamer, waarmee ze dus duidelijk aangeven met de ChristenUnie in zee te willen. Pechtold ziet dat niet zitten, vanwege inhoudelijke verschillen met de christelijke partij. Segers zelf ziet daar niet zo'n probleem in: hij zet de deur 'wijd open' voor overleg met D66, en noemt de levenseindelregeling geen breekpunt.

Ondertussen hoopt Pechtold de SP en de PvdA uit de leunstoel te trekken door ze samen aan tafel te vragen. De SP blijft echter koppig weigeren om met de VVD in zee te gaan, en ook Asscher ziet er niets in.

Roemer stelde bij Schippers voor om zijn partij eerst met CDA en D66 om tafel te laten gaan, en later te kijken wie daarbij aansluit. Volgens hem heeft de VVD nu wel lang genoeg geprobeerd om met het 'motorblok' een kabinet te  smeden. Daar voelt het CDA van Sybrand Buma dan weer niets voor. Jesse Klaver gaf aan 'voorlopig niet aan zet te zijn'. 

Wellicht kan Edith Schippers advies inwinnen bij een kleuterleidster. Als geen ander kunnen die onwillige kinderen toch samen in de zandbak laten spelen.