Viñales wint GP van Frankrijk na zinderend duel met Rossi

Maverick Viñales heeft zondag de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Yamaha-coureur moest daar wel voor knokken tot het einde, want het was een bloedstollende race.

Johann Zarco vertrok als enige van de voorste rijders op twee zachte banden en dat betaalde zich gelijk uit: vanaf plek drie pakte hij Valentino Rossi en in de eerste bocht ging hij ook al voorbij Viñales, terwijl Marc Marquez, Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso volgden.

Zarco had in de openingsfase de twee Yamaha's van Viñales en Rossi achter zich aan, maar na een paar ronden begon ook Marquez langzaam maar zeker aan te sluiten. Die vier hadden een gaatje naar de tweede groep, met Crutchlow, Dovizioso en Dani Pedrosa. 

Niet veel later leken de zachte banden van Zarco voor het eerst wat minder te worden en daar profiteerde Viñales van door de leiding over te nemen, terwijl teamgenoot Rossi nog niet voorbij de Fransman kon komen. 

Na ruim tien ronden leken Viñales en Zarco zich wat los te rijden van Rossi, die meer dan eens een foutje maakte en zo Marquez zag naderen. Daarachter waren de ogen echter ook gericht op Pedrosa, want de teamgenoot van Marquez was razendsnel onderweg nadat hij Crutchlow en Dovizioso inhaalde.

Met nog elf ronden te rijden werden er weinig verschillen gemaakt, aangezien de top-5 ongeveer even snel reed. Toch ging het fout, want plotseling schoof Marquez hard tegen het asfalt, waardoor hij flink averij oploopt in de strijd om de wereldtitel.

Vijf rondjes later, met nog zes stuks te gaan, opende Rossi voor het eerst de aanval op Zarco en dat leverde hem gelijk succes op. Il Dottore had het tempo bijzonder goed te pakken en voor men met de ogen kon knipperen zat hij bovenop het achterwiel van Viñales.

Dat duurde ook niet lang, want met een fenomenale inhaalactie in de eerste chicane zette Rossi zijn Yamaha voorbij die van zijn Spaanse teamgenoot, waarmee de veelvoudig wereldkampioen de leiding met drie ronden te gaan in handen nam.

De prachtige actie van Rossi op Viñales, met onze excuses voor de matige kwaliteit van het beeld (Bron: YouTube)

Rossi leek op weg naar zijn eerste zege in ongeveer een jaar tijd, maar in de allerlaatste ronde ging het fout. Hij ging wijd en zag Viñales onderdoor komen, maar daar bleef het niet bij. Rossi probeerde de leiding terug te pakken, maar schoof daarbij onderuit en haalde de finish niet.

Viñales kon zo toch nog de zege pakken, terwijl de tribunes bijna ontploften voor de tweede plek van Zarco. Pedrosa zag door het wegvallen van Rossi ineens de derde podiumplek vrij komen. 

De crash van Rossi, wederom onze excuses voor de beeldkwaliteit (Bron: YouTube)