Assange wil politiek asiel in Frankrijk

Julian Assange (45) wil politiek asiel aanvragen in Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Juan Branco vrijdag gezegd tegen de Franse zender FranceInfo. Eerder vrijdag maakt justitie in Zweden bekend dat het een onderzoek naar de Australiër had stilgelegd. Zweden zocht in verband met een zedenzaak naar Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Als hij een stap buiten de ambassade zet, loopt hij hij het risico te worden opgepakt door de Britse politie. Die wil Assange aanhouden, omdat hij vijf jaar geleden niet beschikbaar bleef voor justitie, nadat hij op borgtocht was vrijgelaten. Branco legde niet uit hoe Assange Frankrijk denkt te kunnen bereiken, zonder te worden opgepakt door de Britten.

Branco zei dat mogelijke vervolging door de VS een belangrijke reden voor Assange is asiel aan te vragen in Frankrijk. De Amerikanen werken aan een arrestatiebevel tegen Assange, omdat zijn WikiLeaks massaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.

Assange wil politiek asiel in Frankrijk
Assange wil politiek asiel in Frankrijk (Foto: ANP)