Nieuwe verkenningsronde formatie: wie wil wat?

Edith Schippers is vandaag opnieuw aangewezen als informateur en is onmiddellijk begonnen met een nieuwe verkenningsronde. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat dit veel nieuwe inzichten oplevert ten opzichte van de vorige keer, behalve dan dat de optie VVD-CDA-D66-GL vanaf nu is uitgesloten. Zowel Rutte, Buma als Klaver gaven in het debat aan daar geen heil meer in te zien.

Als eerste was VVD-leider Mark Rutte aan de beurt, als leider van de grootste partij. Hij sprak opnieuw zijn voorkeur uit voor een vierpartijenkabinet met een meerderheid in beide kamers, waarbij hij vasthoudt aan het 'motorblok' VVD, CDA en D66. Als vierde partij ziet hij drie opties: CU, PvdA of SP. Die laatste lijkt onwaarschijnlijk, aangezien SP-voorman Emile Roemer vanmiddag voor de zoveelste keer herhaalde niet met de VVD te willen regeren. Heel hard 'nee' roepen vanuit de oppositiebankjes gaat de socialisten kennelijk nog steeds het beste af.

Daarna was het de beurt aan PVV-leider Geert Wilders. Hij hamert erop dat hij aan de beurt is om deel te nemen aan gesprekken over een nieuwe regering. Wilders benadrukte dat hij geen blokkades opwerpt, maar dat zijn voorkeur uitgaat naar een regering met VVD, CDA, 50Plus, SGP en het Forum voor Democratie. "Het zou slecht zijn als opnieuw de tweede partij van Nederland niet mag aanschuiven.''

Na het avondeten schoof namens D66 Alexander Pechtold aan. Hij wil een 'stabiel kabinet wat links en rechts verbindt', en roept de linkse partijen PvdA en SP op om over hun schaduw heen te stappen en mee te denken over een kabinet waarin hun partij het motorblok aan een meerderheid helpt. Pechtold zegt weinig heil te zien in de door anderen als voor de hand liggend genoemde optie: samenwerken met de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

De andere partijen komen later aan de beurt, op volgorde van hun zetelaantal in de Kamer.