Fraile de beste van de vroege vluchters

Omar Fraile heeft de elfde etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Spanjaard was samen met Pierre Rolland op de laatste klim weggesprongen uit een kopgroep van de vroege vluchters. In de afdaling kwam Rui Costa terug bij het duo. Tom Dumoulin verloor geen tijd op zijn concurrenten, waardoor de Nederlander aan de leiding blijft staan in het algemeen klassement.

Op de eerste klim van de dag na vijftien, de Passo della Consuma werd er flink gekoerst. Er werd steeds vanuit het peloton gedemarreerd, uiteindelijk zou er een groep van 25 renners wegrijden met daarbij twee Nederlanders: Laurens ten Dam (Sunweb) en Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo).

In de groep van 25 zaten ook een aantal belangrijke namen voor het algemeen klassement met Andrey Amador (negende in het klassement) en het duo van Astana: Tanel Kangert en Dario Cataldo (beiden top-15). In het peloton controleerde Sunweb de vlucht.

Op de tweede klim van de ging versnelde Mikel Landa vanuit de kopgroep. De renner van Sky, die al op geruime afstand staat van Dumoulin kreeg Fraile mee. De twee werden terug gegrepen door de achtervolgers, waarna Landa het alleen probeerde, maar werd snel teruggepakt. Daarna moest de Bask van Sky de kopgroep laten rijden.

Op de laatste klim van de dag, de Monte Fumaiola was het Laurens de Plus die vanuit de kopgroep in de aanval ging. De jonge Belg van Quick Step Floors kreeg Rui Costa met zich mee. Later zou ook Rolland aansluiten bij de twee. Niet veel later trok de Fransman zelf door. Net voor de top kreeg hij gezelschap van Fraile. De twee renners trokken samen de afdaling in en hadden op de top twintig seconden voorsprong op de achtervolgers.

Vanuit het peloton was er ook actie op de slotklim. Vicenzo Nibali trok stevig door en de voornaamste slachtoffers waren Steven Kruijswijk en Geraint Thomas. De twee zouden uiteindelijk 44 seconden verliezen op de groep der favorieten. Pinot en Nibali grepen de afdaling aan om Dumoulin onder druk te zetten, maar de Nederlander kwam nooit in de problemen.

Vooraan in de koers zou Costa de aansluiting maken bij het tweetal Fraile en Rolland.
In de laatste kilometer zou Kangert ook terugkomen, maar de Est had te veel krachten verspeelt in het terugkeren, dat hij uiteindelijk vierde werd in de sprint. Fraile had aan de finish de snelste benen voor Costa en Rolland, waardoor de renner van Dimension Data zijn eerste overwinning boekte in een grote ronde.