Klassefoto tijdens offerfeest is discriminatie, moeder eist 10.000 euro

Onder de noemer 'gekker dan dit gaan we het niet meemaken' hier het verhaal van de Haagse Maria Montessorischool die het gore, smerige, racistische lef had om een schoolfotograaf te laten komen op een dag waarop moslims het offerfeest vieren.

Het verhaal is simpel; de school laat een fotograaf komen voor de schoolfoto's. De datum valt wegens drukte van de fotograaf op de dag van het offerfeest. School regelt dat het 's morgens vroeg kan en vrijwel alle moslimkindjes komen gewoon. Eén moeder kon die moeite niet opbrengen en hield haar kinderen thuis en eist nu 10.000 euro schadevergoeding én excuses van de school.

"Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt ‘mama, waarom sta ik hier niet op?’ Dat kun je niet aan een kind uitleggen", zei de Haagse moeder gisteren snikkend (ja, serieus) tijdens de zitting in Haagse rechtbank. Volgens haar advocaat Laura Zuydgeest is deze zaak een ‘schoolvoorbeeld’ van discriminatie.

Geheel volgens verwachting ging de rechter hierin mee. Zij stelde dat het schoolbestuur te weinig heeft gedaan om het onderscheid dat op de feestdag was gepland op te heffen, ondanks het feit dat de schooldirecteur drie weken later zelf nog een klassenfoto heeft gemaakt en gratis verstrekt aan de ouders. Op die foto stonden de kinderen van de boehoehoemoeder wél.

De rechter wees erop dat de school onvoldoende heeft kunnen aantonen dat de fotograaf echt niet op een andere dag kon. Dat de adjunct later nog zelf een foto maakte is volgens rechter ‘een leuke geste’, maar nog steeds geen ‘professionele foto’.

"U heeft met uw handelingen het onderscheid tussen de islamitische en niet-islamitische kinderen verkleind, maar niet weggenomen. In dat geval is er sprake van schade, mevrouw is immers in haar eer aangetast." blaatte de rechter. Ze wil de partijen nog anderhalve week de tijd geven om er samen uit te komen, maar die kans is vrijwel nihil omdat de moeder weigert opnieuw in gesprek te gaan met de schoolleiding.

Sinds het voorval in 2015 zijn de kinderen naar een islamitische school verhuisd. De moeder beweert stellig dat het haar niet om het geld draait. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.