Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet

De volgende informateur in Den Haag moet een nieuwe verkenning uitvoeren voor een nieuwe regering. Dat heeft informateur Edith Schippers woensdag voorgesteld in haar verslag. Ook de meeste partijen vinden een verkenningsronde nodig omdat er geen enkele combinatie van partijen is die nu onmiddellijk voor de hand zou liggen.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks concludeerden maandag dat verdere gesprekken om een nieuw kabinet te vormen geen zin hebben. De verschillen, onder meer op het gebied van migratie, waren onoverbrugbaar.

Dit benadrukt Schippers woensdag ook in haar brief. "Op meerdere aspecten van het onderwerp migratie konden de vier fractievoorzitters op 11 mei uiteindelijk geen overeenstemming bereiken." Schippers sprak tijdens het weekeinde afzonderlijk met de vier en drong er bij hen op aan om maandag 15 mei knopen door te hakken. Verder uitstel had volgens Schippers geen zin. Die maandag liep het vervolgens stuk.

Schippers schrijft dat ze haar rol als informateur als "beëindigd" beschouwt. Mogelijk wordt ze herbenoemd door de Kamer om de nieuwe verkenning uit te voeren. Die moet wat Schippers betreft leiden tot een kabinet dat "vruchtbaar kan samenwerken"met de beide Kamers. Ze spreekt niet meer van een kabinet dat in beide Kamers over een meerderheid beschikt.

Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet
Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet (Foto: ANP)