Suske en Wiske zijn weer bij de tijd

Suske en Wiske hebben een make-over(tje) gehad en zijn wat eigentijdser geworden. Zo heeft Wiske een strakker gesneden jurkje en - net als tante Sidonia - hippe laarsjes. Suske draagt een hoodie. Verder gaan de eeuwig jeugdige Vlaamse striphelden meer gebruik maken van techniek. De verantwoordelijke Standaard Uitgeverij in Antwerpen onthult het opgefriste tweetal maandag met de presentatie van het nieuwste album 'De Planeetvreter'.

Ook de vormgeving is wat aangepast en er is geprobeerd nog meer actie in de verhalen te brengen. Het nieuwste verhaal is zeker van deze tijd: het gaat over twee Marsmannetjes die eeuwen geleden op aarde werden ingevroren toen ze daar waren aangekomen om de planeet te vernietigen. Maar door de opwarming van de aarde ontdooien ze nu.

De laatste aanpassingen waren alweer van tien jaar geleden. "In tien jaar tijd is er veel veranderd. Vooral voor de jonge lezer, die opgroeit in een tijd waar alles snel gaat en de techniek voorop staat", aldus de uitgeverij. We gaan het beroemde tweetal ook wat vaker in het gewone leven zien: ze zijn niet echt continu meer op avontuur.

Suske en Wiske werden bedacht door Willy Vandersteen. Het eerste boek verscheen in 1945. Later werd de strip voortgezet door Paul Geerts, Marc Verhaegen en het huidige duo Luc Morjaeu (als tekenaar) en Peter Van Gucht (als scenarist) bij Studio Vandersteen.

In België en Nederland samen zijn al meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. De Vlaamse zender Ketnet komt op een nog niet vastgesteld tijdstip ook met een Suske en Wiske-animatie voor kinderen vanaf drie jaar, 54 afleveringen van 7 minuten.

Suske en Wiske zijn weer bij de tijd
Suske en Wiske zijn weer bij de tijd (Foto: ANP)