Jonge Lyles sprint naar eerste grote zege, Martina 7e

De Amerikaanse sprinter Noah Lyles heeft bij de Diamond League in Shanghai de 200 meter op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen 100 meter bij de junioren stond voor het eerst aan de start van een grote internationale wedstrijd bij de senioren.

Vorig jaar sprintte de 19-jarige Lyles naar de vierde plek op de olympische trials in de VS, waardoor hij net tekort kwam voor een plek op de Spelen. In Shanghai waren de allerbeste sprinters ter wereld weliswaar niet aanwezig, met onder meer LaShawn Merritt had hij toch geduchte concurrentie.

De tiener kende een uitstekende race en snelde na 19,90 seconden over de finish. Daarmee zette hij de gedeeld snelste tijd van het jaar neer: Wayde van Niekerk liep de tijd in Zuid-Afrika met rugwind, Lyles had de wind tegen. Lyles' landgenoot Merritt eindigde met een magere 20,27 als tweede, voor de Brit Adam Gemili (20,35). Churandy Martina kon niet overtuigend en kwam met 20,62 als zevende over de streep.

De 100 meter werd in Shanghai gewonnen door Su Bingtian, tot grote vreugde van het thuispubliek. Met 10,09 bleef hij de Amerikaan Michael Rodgers (10,13) nipt voor, terwijl de Ivoriaan Ben Youssef Meité met 10,15 derde werd. Twee kanshebbers op de overwinning, de Amerikaan Isiah Young en de jonge Japanner Yoshihide Kiryu, werden wegens valse starts gediskwalificeerd.