Koop een lot, win een huis

De Friese voetbalvereniging Ouwe Syl verloot een huis van 2 ton. Een lot kost dan wel 98 euro. De vereniging, die dit jaar 50 jaar bestaat, is op zoek naar geld voor een grondige opknapbeurt, zo willen ze een kunstgrasveld en de accomodaties opknappen. "Op een ochtend werd ik wakker en had ik ineens dit idee. Ik wist direct: dit is zo bizar dat het wel moet lukken", vertelt Anne Polstra, van de sponsorcommisie van de club.

Om de loterij door te laten gaan moet de club wel een kleine 6000 loten verkopen, want naast het huis moet er ook 29% kansspelbelasting en overdrachtskosten voor het huis betaald worden. Daarbij moet 50% van de loterij naar een goed doel gaan, in dit geval de club zelf. De club heeft daarom ook een verzekering afgesloten, mochten er niet genoeg loten verkocht worden dan kan het spel met weinig verlies ingetrokken worden, het kost ze dan slechts de bankkosten en de vergunningskosten. "Dat kunnen we als club wel betalen. Het is dus een waterdicht plan", aldus Polstra. In totaal zijn er 7908 loten beschikbaar.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een loterij was waarmee een huis te winnen was, maar vrijwel altijd was dat illegaal omdat de vereiste vergunningen ontbraken.