NASA publiceert prachtige foto Krabnevel

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een foto gepubliceerd van de Krabnevel. Dat is niet de eerste keer, maar het gaat om een bijzondere foto. Gegevens van vijf krachtige telescopen zijn samengevoegd, waardoor bijna het hele elektromagnetische spectrum gebruikt kon worden: van lange radiogolven tot extreem korte röntgengolven.

Het combineren van die gegevens levert een prachtig plaatje op. De Krabnevel is zo ongeveer het bekendste restant van een supernova, een ontploffende ster, dat we kennen. De ster ontplofte bijna duizend jaar geleden en dat was destijds 'gewoon' overdag te zien. Beter gezegd: bijna duizend jaar geleden konden we het zien, want de ster bevond zich zo'n 6500 lichtjaar van de aarde en dus vond de daadwerkelijke explosie ongeveer 7500 jaar geleden plaats.

De explosie was bijzonder helder, zoals gewoon is bij een supernova. Ruim drie weken lang was het fenomeen overdag aan de hemel te zien, alvorens het langzaam minder fel werd. In de decennia en eeuwen daarna doofde de nevel langzaam uit en tegenwoordig heb je een goede verrekijker of minstens een kleine amateur-telescoop nodig om de Krabnevel te zien. 

Midden in de Krabnevel bevindt zich een neutronenster en ook die zorgt voor een interessant schouwspel. De ster draait maar liefst dertig keer per seconde rond zijn as en daardoor wordt het nabije gas beïnvloed. Dat is mooi te zien op de nu door NASA gepubliceerde foto: de roze 'wervelwind' in het midden van de nevel is het werk van de kleine neutronenster. 

Zoals gezegd heeft NASA gegevens van vijf telescopen gebruikt en voor de liefhebber zetten we ze even op een rijtje, van lange tot korte golflengten: de Very Large Array (radio, rood), de Spitzer-ruimtetelescoop (infrarood, geel), de welbekende Hubble-ruimtetelescoop (zichtbaar licht, groen), XMM-Newton (ultraviolet, blauw) en Chandra (paars, röntgen).

De foto zelf, in hoge resolutie, is hier te vinden.

De nieuwe foto van de Krabnevel (Foto: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires))
De nieuwe foto van de Krabnevel (Foto: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires))