Ten Cate reageert: "Ik ben niet onbeschoft"

Henk ten Cate heeft gereageerd op de uitlatingen van Hans van Breukelen, die stelde dat de kandidaat-bondscoach onbeschoft is geweest in de media.

Volgens de technisch directeur van de KNVB heeft Ten Cate ten onrechte naar buiten gebracht dat hij van Van Breukelen te horen kreeg dat hij bondscoach zou worden. "Laat ik maar dezelfde woorden gebruiken als de KNVB: ik herken me niet in de uitleg van Hans van Breukelen. Ik ben geen onbeschoft persoon, ik ben met normen en waarden opgevoed", zegt Ten Cate tegen Voetbal International.

De oud-coach van Ajax plaatst wel een kanttekening. "Ik herken mezelf wel in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te moeten gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen."

"Dat moment brak aan toen ik aankondigde een statement naar buiten te brengen dat ik me terugtrok als bondscoach en Hans van Breukelen aan mij mededeelde dat hij alles zou gaan ontkennen", gaat Ten Cate verder. "Dat was het moment dat ik besefte dat het uiteindelijk mijn woord tegen het zijne zou worden."

"Ik realiseerde me op dat moment wat de gevolgen zouden zijn wanneer ik in mijn eentje tegenover de voetbalbond zou staan. Toen Hans van Breukelen me tien minuten na die mededeling opnieuw belde en ik in het gezelschap was van Martijn Krabbendam van Voetbal International, besloot ik daarom om die verslaggever mee te laten luisteren. Hij wist daardoor in ieder geval dat ik geen leugenaar was."

Ten Cate deed dat naar eigen zeggen dus om zijn integriteit te beschermen. "Het is jammer dat ik gedwongen werd om het op deze manier te doen, maar de voorbije weken en de persconferentie van vanochtend hebben op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat het blijkbaar noodzakelijk was. Wanneer de KNVB gewoon de waarheid had verteld dan had deze media-soap ook nooit hoeven plaatsvinden."