Poetin wil samenwerken met Macron

De Russische president Vladimir Poetin heeft Emmanuel Macron opgeroepen het "wederzijdse wantrouwen" opzij te zetten. De Russische leider deed die oproep in een telegram waarmee hij de Franse politicus feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning.

Poetin schreef zijn toekomstige collega dat Moskou klaar is om constructief samen te werken in bilaterale in internationale kwesties. "De burgers van Frankrijk hebben u het vertrouwen geschonken om het land te leiden in een moeilijke tijd voor Europa en de hele internationale gemeenschap", stelde de president.

"De groeiende dreiging van terrorisme en gewapend extremisme valt samen met een escalatie van lokale conflicten en de destabilisatie van de complete regio", waarschuwde Poetin volgens het Kremlin. Hij zei te willen samenwerken om de "internationale stabiliteit en veiligheid" te waarborgen.

Poetin had vermoedelijk liever een andere kandidaat dan Macron in het Élysée gezien. Zo ontving de Rus enkele weken voor de verkiezingen onverwachts de rechtse kandidaat Marine Le Pen op het Kremlin. Macron klaagde tijdens zijn campagne bovendien dat hij werd zwartgemaakt door sommige Russische media.

Poetin wil samenwerken met Macron
Poetin wil samenwerken met Macron (Foto: ANP)