'Freerunning mogelijk op Olympische Spelen'

Freerunning wordt mogelijk een olympische sport. De internationale gymnastiekfederatie FIG heeft afgelopen week uitgebreid gesproken over de toekomst van 'parkour', zoals de sport ook wel genoemd wordt, en heeft naar verluidt een voorstel gedaan om het als volwaardig onderdeel op het olympisch programma van 2020 te krijgen.

Vooralsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat freerunning in Tokyo in 2020 inderdaad al olympisch is. Het Internationaal Olympisch Comité zou vooral terughoudend zijn vanwege de korte tijd waarin freerunning als competitieve sport gehouden wordt. Er lijkt echter wel veel steun te zijn voor het toevoegen van de sport aan verdere edities van de Spelen, omdat het gezien wordt als een innovatief concept wat onder de jeugd aantrekkelijk is. 

In het freerunning bewegen deelnemers zich over, langs en door obstakels in een terrein met louter de mogelijkheden van het lichaam. Op de Winter Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer was het vorig jaar al een demonstratiesport en sindsdien is de FIG druk bezig om een competitieve vorm op te zetten binnen de federatie.

Groepen uit de freerunninggemeenschap zijn daar overigens niet blij mee: zij hebben het gevoel dat de FIG hun sport probeert te kapen. De groepen hebben zelfs aan de FIG gevraagd om hun soevereiniteit te waarborgen, waarbij ze dreigden met een gang naar de rechter. De FIG organiseert aan het eind van de maand wel een festival voor 'extreme sporten' in Montpellier en freerunning staat daar op het programma. 

Freerunning, een toekomstige olympische sport? (Bron: YouTube)