'Minder regels zorgt voor meer banen winkels'

Er kunnen veel meer mensen aan de slag in de mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels als er minder regels voor ondernemers zouden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie INretail. Het aantal banen zou volgens het onderzoek met meer dan 12 procent kunnen stijgen. In de branche werken nu 140.000 mensen.

Zo'n 84 procent van de werkgevers wil volgens het onderzoek de werknemer vanwege de verschillende wetten en regels nu geen vast contract aanbieden. De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt daardoor en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

"Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega's uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een handrem op de banengroei," zegt directeur Jan Meerman van INretail.

De ondernemers geven aan dat ze vooral worden gehinderd door de ontslagprocedures bij een vast contract (78 procent), de verplichte transitievergoeding (61 procent) en de reïntegratiekosten bij ziekte (59 procent). Wat iedereen al wist wordt hierdoor nog maar eens bevestigd: alle regelgeving die door de PvdA werd bedacht om meer mensen aan een vast contract te helpen, werkt vooral averechts.

'Minder regels zorgt voor meer banen winkels'
'Minder regels zorgt voor meer banen winkels' (Foto: ANP)