Canet boekt eerste Moto3-zege na prachtige race, Bendsneyder knap 11e

Motorcoureur Aron Canet heeft voor het eerst in zijn carrière een race in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard zegevierde op het circuit van Jerez voor eigen publiek tijdens de Grand Prix van Spanje. 

Jorge Martin kende vanaf poleposition een uitstekende start en werd gevolgd door Romano Fenati, Canet, Niccolo Antonelli, Marcos Ramirez en Darryn Binder. Voor de Zuid-Afrikaan moest de eer van de familie hooggehouden worden: vorig jaar was het zijn broer Brad Binder die in Jerez vanaf de allerlaatste startplek naar de zege reed. Hij deed het vanaf plek tien uitstekend en reed zelfs even naar de leiding, terwijl Antonelli en Tatsuki Suzuki onderuit gingen.

Al na drie ronden ontstond een duidelijke kopgroep, bestaande uit twaalf man. Daarachter begon Bo Bendsneyder eindelijk wat tempo te ontwikkelen. Door het wegvallen van de geblesseerde Philipp Öttl mocht de Nederlander als 23e starten en de valpartij van Antonelli en Suzuki, net als die van Vicente Perez, leverde hem alvast wat winst op. Na een ronde of zeven ging het tempo bij Bendsneyder zelf ook omhoog en hij rukte knap op naar de dertiende plek - de leiding in de groep achtervolgers.

Na zo'n tien ronden werd langzaam duidelijk dat niet iedereen in de kopgroep de finish zou gaan halen: vooral Binder, Ramirez, Mir, Canet, Fenati en Fabio di Giannantonio vochten bijzonder hard om de eerste plekken. Zo geschiedde, want al snel ging Binder onderuit terwijl hij voor plek twee in gevecht was met Fenati. In de tweede groep ging John McPhee, de nummer drie in de titelstrijd, onderuit en dat hielp Bendsneyder naar de twaalfde plek.

Gabriel Rodrigo viel vanuit de kopgroep terug en na een paar ronden werd hij opgeraapt en ingehaald door Bendsneyder, die zo de elfde plek veroverde. Voorin maakte men zich langzamerhand op voor de strijd om de winst en dat werd een stevig gevecht. Mir, Fenati, Canet en Ramirez maakten zich los van de rest en vochten het tot en met de allerlaatste bocht uit. Daarin kwam Canet binnendoor bij Fenati, waarna niemand hem op het rechte stuk kon passeren. De Spanjaard greep zo zijn eerste Moto3-zege ooit, voor Fenati en Mir. Bendsneyder kwam op een knappe elfde plek over de finish.