Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij

De islamistische terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdag 82 meisjes vrijgelaten die ruim drie jaar geleden werden ontvoerd uit een school in de stad Chibok in het noorden van Nigeria. Dat hebben Nigeriaanse regeringsmedewerkers gezegd.

De meisjes zijn uitgeruild tegen een onbekend aantal leden van Boko Haram die gevangen zaten in Nigeria. Aan de vrijlating gingen maandenlange onderhandelingen vooraf, waarbij Zwitserland en het Internationale Rode Kruis een belangrijke rol speelden.

Het is tot dusver de grootste groep meisjes die is vrijgelaten van de ongeveer 220 die in april 2014 werden ontvoerd. Een twintigtal werd in oktober al vrijgelaten, ook na onderhandelingen met tussenkomst van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis. Een handvol anderen wist te ontsnappen of werd bevrijd.

President Muhammadu Buhari zal de vrijgelaten meisjes zondag ontvangen. Buhari liet vorige maand weten dat de regering "constant" bezig was om de vrijlating van de meisjes "en andere ontvoerde personen" te bewerkstelligen.

Boko Haram voert in het noordoosten van Nigeria en het grensgebied van Niger, Tsjaad en Kameroen strijd om een islamitische staat te stichten. Door het geweld zijn duizenden mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij
Boko Haram laat 82 ontvoerde meisjes vrij (Foto: ANP)