Eerste grote 'clash' op 100 meter wacht in Doha

Naast Schippers tegen Thompson kent de Diamond League in Doha vrijdagavond nog een ander mooi duel. Op de eerste grote 100 meter van het seizoen staan gelijk twee wereldtoppers tegenover elkaar.

Usain Bolt is er uiteraard niet bij, die loopt nauwelijks wedstrijden, maar de nummers twee én drie van de Olympische Spelen zijn van de partij. Justin Gatlin is al jaren razendsnel - af en toe met wat verboden hulp, wat hem dan ook de nodige problemen opgeleverd heeft - en de Canadees Andre de Grasse is de nieuwe man van de laatste twee jaar.

De Grasse heeft individueel nog geen wedstrijd gelopen dit jaar, maar op de World Relays maakte hij vorige maand grote indruk op de 4x100 en 4x200 meter. De vraag is of hij het gat naar Gatlin gedicht heeft: de Amerikaan snelde vorig jaar naar 9,80 seconden in Eugene, de beste tijd van het hele jaar en goed om van 2016 het derde jaar op rij te maken waarin hij de wereldranglijst aanvoerde.

De Grasse liep tijdens de finales van het WK van 2015 en de Spelen van vorig jaar naar 9,92 en 9,91 en zal nog een stapje moeten maken om Gatlin daadwerkelijk voorbij te streven. De twee kwamen elkaar drie keer tegen en vooralsnog staat het 3-0 voor Gatlin, maar rond 19.25 uur zullen we weten of De Grasse zijn eerste zege te pakken heeft.