Schippers opent 'echte' seizoen tegen rivaal Thompson

Het heeft veel te lang geduurd, maar eindelijk gaat het atletiekseizoen weer echt beginnen. In Doha start vrijdag het nieuwe seizoen in de Diamond League, waarin 's werelds beste atleten uitkomen.

In de Qatarese hoofdstad gaat de Nederlandse aandacht vooral uit naar de 200 meter, wat ook internationaal een van de sterkst bezette onderdelen van de avond is. Dafne Schippers en Elaine Thompson nemen het op die afstand voor de zevende keer tegen elkaar op en dat levert doorgaans spektakel op.

De eerste ontmoeting tussen de twee was de WK-finale van 2015, waar Schippers met een bizarre tijd van 21,63 seconden de wereldtitel veroverde en Nederlandse atletiekgeschiedenis schreef. Thompson zat er met 21,66 wel dicht in de buurt en dat is meestal het geval als de twee elkaar ontmoeten.

Vorig jaar won Schippers tijdens de Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, met 21,93 tegen 22,64. De overige vijf ontmoetingen kenden beduidend kleinere verschillen: 0,03, 0,14, 0,05, 0,10 en 0,01 seconden. Schippers won de eerste vier keer, Thompson versloeg de Nederlandse uitgerekend tijdens de olympische finale vorig jaar voor het eerst en was vervolgens ook in Zürich de sterkste.

Schippers liep vorige maand in de VS al een tijd van 22,29 seconden, niet bijster indrukwekkend, maar zeker niet verkeerd voor een seioensopening. Thompson was op de 100 meter al ongekend snel, maar haar 10,75 op Jamaica werd gelopen met iets teveel rugwind.

Om 18.00 uur begint de uitzending op Ziggo Sport, ongeveer een half uur later staat de 200 meter bij de dames op het programma.