Prey draait uitstekend op pc

Vandaag is de nieuwe sci-fi-shooter Prey uitgekomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Veel pc-gamers waren huiverig voor een slechte optimalisatie omdat de vorige game van ontwikkelaar Arkane Studios, Dishonored 2, erg slecht draaide op verschillende videokaarten. In Prey is daarvan geen sprake.

Website PCGamesN publiceerde vandaag een (spoilervrije) 'tech-review', waain het vier van de meest gebruikte videokaarten op de markt gebruikte om de performance van Prey aan de tand te voelen. Die blijkt meer dan prima uit de bus te komen: de reviewer gebruikt voor zijn tests onder andere een 'bescheiden' Nvidia GeForce GTX 1060 met een i5-processor en komt met very high settings in 1080p op een keurige 107 fps uit. Zelfs de relatief goedkope R9 380 van AMD weet met dezelfde toeters en bellen qua gemiddelde framerate boven de 60 te blijven.

PCGamesN testte ook de performance op 4K-resolutie, met een i7 6700K en een GTX 1080. Die resolutie wist het systeem aardig aan het zweten te krijgen, met een gemiddelde framerate van 41 fps. Hoewel dat nogal een stap terug is vanaf 60+ fps, is het gezien de singleplayer/offline aard van Prey nog prima te doen voor gamers die detail boven framerate prefereren.

PC-performance Prey (PCGamesN)
PC-performance Prey (PCGamesN)

Het lijkt erop dat Arkane Studios heeft geleerd van de grote hoeveelheid kritiek die er kwam op de 'under-performing' pc-versie van Dishonored 2. Mogelijk heeft de ontwikkelaar meer tijd gekregen van Bethesda om de pc-versie te optimaliseren, maar wat waarschijnlijk een grotere rol speelt is de keuze voor de gevestigde CryEngine 3 in plaats van Arkanes eigen Void Engine bij de ontwikkeling van Prey. PCGamesN ging zelfs zo ver door te stellen dat Prey de best presterende AAA-game sinds vele maanden is. Op Steam is de huidige consensus over Prey "zeer positief", gebaseerd op enkele honderden recensies. Veelgehoorde vergelijkingen zijn er met games als BioShock, System Shock (2), Half-Life en Dead Space. Geen verkeerde titels om mee te worden vergeleken.

Net als Dishonored 2 is Prey weliswaar geen technisch wonder, maar heeft de game weer een overeenkomstige art-stijl die er op zijn eigen unieke manier voortreffelijk uitziet, een stijl die bij ons in ieder geval goed in de smaak viel. Klik hier om de vollledige tech-analyse van PCGamesN te lezen.