Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet

De manier waarop de Europese basisrente Euribor wordt vastgesteld, wordt voorlopig niet radicaal herzien. Een voorstel daartoe is afgewezen door het Europese instituut dat alles rond dit belangrijke rentetarief regelt (EMMI).

Euribor is een centraal rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen. Het tarief wordt bepaald door een panel van banken, die daarvoor herhaaldelijk allerlei schattingen van de handel moeten indienen.

Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom Euribor en het vergelijkbare Libor. Bankiers hadden de rentetarieven gemanipuleerd. Ook Rabobank was bij de affaire betrokken en die heeft dat moeten bekopen met honderden miljoenen euro's aan boetes.

Ingegeven door alle commotie is recent een proef gehouden om Euribor voortaan vast te stellen op basis van echte transactiegegevens. De resultaten van die test vielen echter tegen: de beleidsmakers achter Euribor vinden het plan niet passen bij "de huidige marktomstandigheden". Daarom willen ze komende maanden gaan werken aan het ontwikkelen van een andere "hybride" methode.

Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet
Vaststellen Euribor verandert voorlopig niet (Foto: ANP)