Girorenners al voor de start betrapt op doping

De honderdste editie van de Giro d'Italia is nog niet onderweg en voor twee renners op de startlijst gaat dat niet gebeuren ook. Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni zijn volgens La Gazzetta dello Sport betrapt op doping. Beide renners rijden voor Bardiani-CSF, het team dat door het winnen van de Coppa Italia vorig seizoen automatisch een wildcard kreeg voor de Giro.

De 30-jarige rasaanvaller Pirazzi had ook dit jaar weer voor het nodige spektakel moeten zorgen en de strijdkreet Tutti pazzi per Pirazzi werd al luidkeels geoefend door de fans van de bergkoning van de Giro in 2013. Zijn vier jaar jongere ploeggenoot Ruffoni zou de sprinter van dienst moeten zijn namens Bardiani, nadat hij twee weken geleden nog twee etappes won in de Ronde van Kroatië. Beiden zijn betrapt tijdens een out-of-competition dopingtest.

De timing van het nieuws is opvallend: de renners van Bardiani, inclusief Pirazzi en Ruffoni, stonden enkele minuten eerder nog op het podium tijdens de teampresentatie voor de Giro, die vrijdag van start gaat. De twee zijn betrapt op het gebruik van groeihormonen, zo maakte wielerbond UCI bekend. Bardiani hangt een straf boven het hoofd, of ze van start mogen gaan is nog niet bekend.