Zware renners in Giro strijden om heel veel bier

Het levensgevaarlijke afdalingsklassement is geschrapt uit de honderdste editie van de Giro d'Italia, die vrijdag van start gaat, maar een veel belangrijker prijs is in het leven geroepen. De zwaarste renner uit het peloton kan namelijk honderd flesjes bier winnen.

De zestiende etappe van de Giro brengt de renners naar het bekende wintersportoord Bormio en dat zal bepaald geen sinecure worden. Het peloton moet zich over mythische bergen als de Mortirolo en de Stelvio zien te worstelen: niet al te ingewikkeld voor de dartele klimgeitjes in de wielerwereld, maar een pittige opgave voor de zware jongens.

Een café in Bormio heeft die zware renners nu wat motivatie gegeven: de zwaarste renner die de etappe tot een goed einde weet te brengen krijgt honderd flesjes bier van het café. We hebben er met Nederland zelfs een goede kanshebber voor, want Tom Stamsnijder brengt naar verluidt bijna tachtig kilogram in de strijd. Wie precies op de eerste plek staat is lastig te zeggen, aangezien er niet een officieel gewicht is voor wielrenners. De Duitser Rüdiger Selig zou zo'n tachtig kilogram wegen, terwijl zijn sprintende landgenoot André Greipel over nog een paar kilo's meer zou beschikken.

Helaas staat uw redacteur niet op de deelnemerslijst, anders had Stamsnijder naar zijn bier kunnen fluiten.