Porte pakt eindzege in Romandi, Roglic de rit

Richie Porte heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van BMC maakte in de afsluitende tijdrit maakte zijn achterstond op Simon Yates goed. Dit ritzege in de tijdrit over 17,9 km in Lausanne ging naar Primoz Roglič. Door de winst in de tijdrit sprong de Sloveen van LottoNL-Jumbo naar een derde plaats in het eindklassement.

Victor Campenaerts zette de eerste richttijd neer in de tijdrit, maar lang stond de Belg niet aan de leiding. De eerste die onder de tijd ging was Lennard Kämna. De renner van Sunweb zette een tijd van 25.40. Uiteindelijk zou de Duitser op een achtste plaats eindigen in de etappe.

Niet veel later zou Andrey Amador de beste tijd klokken. De Costa Ricaan was zeven seconden sneller dan Kämna en mocht plaats nemen in de hot seat. Chris Froome en Europees kampioen tijdrijden konden niet aan de tijd van Amador komen.

Tejay van Garderen was de eerste die onder de tijd van Amador ging. De renner van BMC was één seconde sneller, ondanks dat de Amerikaan in de laatste bocht werd gehinderd door een wagen. Ion Izagirre kwam dicht bij de tijd van Van Garderen, maar de Spaans kampioen kwam veertien honderdste te kort op de Amerikaan.

Bij het tussenpunt was Roglič al zes seconden sneller dan Van Garderen. Aan de streep deed de Sloveen van LottoNL-Jumbo daar nog 28 seconden bij. De zege leek echter te gaan naar Porte. De renner van BMC was op het tussenpunt achttien seconden sneller dan de Sloveen, maar op de finish kwam de Australiër acht seconden te kort op de Sloveens kampioen.

Het was voor Porte wel voldoende om de zege in het eindklassement te pakken voor Simon Yates. De Engelsman hield voldoende over op Roglič. Beste Nederlander in het klassement was Wilco Kelderman met een zevende plaats.