Van der Mark slaat terug met prachtige inhaalrace in Assen

Jonathan Rea heeft zondag op het TT Circuit in Assen ook de tweede race in de World Superbikes gewonnen. De Kawasaki-coureur moest er in de laatste meters nog even flink voor knokken, maar maakte de dubbel compleet. Michael van der Mark nam revanche na zijn val op zaterdag en eindigde zeer knap als vierde.

Xavi Fores mocht door de deels omgekeerde grid vanaf poleposition starten en nam de leiding, voor Eugene Laverty. De Kawasaki's van Tom Sykes en Rea vertrokken vanaf de achtste en negende plek, maar hadden na nog geen hele ronde al de derde en vierde plaats in handen. Van der Mark behield zijn elfde startplek en ging al snel voorbij aan Stefan Bradl en Roman Ramos.

Voorin nam Laverty de leiding even over van Fores, maar binnen twee ronden had Rea de macht weer in handen genomen. Sykes kwam er een rondje later achteraan en dus lagen de Kawa's weer op kop. Van der Mark opende ondertussen de aanval op zijn oude teamgenoot Nicky Hayden, passeerde de Amerikaan en sloot aan bij Lorenzo Savadori, die er een paar bochten later ook al aan moest geloven.

Van der Mark had het mes stevig tussen de tanden genomen, want nog geen ronde later haalde hij in krap anderhalve bocht zowel Fores als Marco Melandri in. De Nederlander stuurde zijn Yamaha zo inmiddels naar de vijfde plek en sloot gelijk aan bij Laverty, die Chaz Davies voorbij moest laten gaan. De Ier hield zijn vierde plek niet lang vast, want de opstomende Van der Mark had ook met de Aprilia-coureur weinig moeite.

De Nederlandse Yamaha-coureur reed, om het eens op zijn Duits te zeggen, mit Wut im Bauch over het circuit na zijn snelle valpartij van zaterdag: hij wilde absoluut laten zien wat hij kan. Dat koste hem bijna de race, want in de jacht op de derde plek van Davies moest Van der Mark even flink moeite doen om overeind te blijven.

Vijf ronden voor het einde leek de opmars van de Nederlander voorbij, want hij moest Davies langzaam een beetje laten gaan. Toch was het gat naar teamgenoot Alex Lowes op de vijfde plek wel geruststellend, terwijl het wachten voorin was op een aanval van Sykes op zijn teamgenoot Rea. Die kwam, maar wel op het allerlaatste moment: bij het uitkomen van de Geert Timmer-bocht, een paar meter voor de finish, drukte Sykes zijn motor binnendoor, maar hij kwam 0,025 seconden tekort om Rea te passeren. Davies eindigde als derde, Van der Mark werd knap vierde.