'Wielrenner Young (21) zal niet herstellen van hersenletsel'

De Amerikaanse wielrenner Chad Young zal vermoedelijk nooit meer een normaal leven kunnen leiden. De renner van het continentale team Axeon Hagens Berman kwam afgelopen zondag tijdens de slotetappe van de Tour of the Gila in New Mexico zwaar ten val.

Op weg van Silver City naar Pinos Altos ging Young samen met een aantal anderen onderuit tijdens een afdaling. De rest kon na wat medische hulp weer verder, maar Young werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tucson vervoerd, waar hersenletsel vast werd gesteld. Ondertussen pakte zijn Ecuadoriaanse teamgenoot Jhonatan Narvaez de zege, maar de feestelijkheden sloegen al snel om in zorgen.

Aanvankelijk kwam het nieuws naar buiten dat Young veel schade aan zijn gezicht had en in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis lag. Donderdagavond bracht de Belgische ploegmanager Axel Merckx een statement naar buiten waarin slecht nieuws stond: "Helaas is de verwachting dat Chad niet meer zal herstellen van het opgelopen hersenletsel", schrijft hij namens de ploeg.