'Weer Keniaanse topatleet betrapt op doping'

Opnieuw is een Keniaanse topatleet betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de grote baas van de Keniaanse atletiekbond AK, Jackson Tuwei, tegenover Reuters gezegd. Eerder dit jaar werd olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong al betrapt op het gebruik van EPO.

Volgens Tuwei weet wereldatletiekbond IAAF van de positieve test, maar kan de naam van de atleet nog niet bekendgemaakt worden. "Er is inderdaad weer een topatleet die positief getest heeft, maar we moeten de juridische procedures volgen en kunnen de naam van de atleet dan ook nog niet bekendmaken", vertelt Tuwei.

Dopinggebruik is strafbaar in Kenia en Tuwei benutte de kans dan ook om een waarschuwing de wereld in te sturen. "Atleten, managers, artsen en alle andere mensen die betrokken zijn bij dopinggebruik van een atleet zullen hier volgens onze wetten bestraft worden", zegt Tuwei. Geen loze waarschuwing, want Kenia is hét trainingscentrum voor middellange- en langeafstandslopers vanover de hele wereld, die vooral in centra als Iten trainen.