Meerkampster Chernova raakt weer olympische medaille kwijt

De Russische atlete Tatyana Chernova heeft weinig internationale medailles meer over. De meerkampster moet haar olympische bronzen medaille op de zevenkamp van 2008 inleveren - die ze na de positieve dopingtest van een concurrente kreeg - want ze bleek bij hertesten aan de steroïden gezeten te hebben.

Het is bekend terrein voor Chernova, die vorig jaar ook haar bronzen plak van 2012 al retour moest sturen. Daar bleef het niet bij, want ook de wereldtitel van 2011 is ze inmiddels kwijt. In beide gevallen bleek ze positief getest te hebben op turinabol, het middel wat Oost-Duitse vrouwen tot topatletes maakte en waar ook veel Russen in de laatste jaren gretig gebruik van hebben gemaakt.

Chernova heeft vanwege haar positieve hertest van vorig jaar al een schorsing aan de broek en die kan nu mogelijk verlengd worden. De kans dat we de 29-jarige ooit nog een internationale zevenkamp af zien werken lijkt dan ook bijzonder klein. Het brons van de Spelen van 2008 lijkt nu naar Kelly Sotherton te gaan. De Britse eindigde als vijfde, maar de Oekraïnse Lyudmila Blonska, aanvankelijk goed voor zilver, is ook al uit de uitslag geschrapt.