AZ hofleverancier voor Oranje Onder 17 op EK

AZ is hofleverancier van Oranje onder 17 dat volgende maand meedoet aan het Europees kampioenschap in Kroatië. Myron Boadu, Jasper Schendelaar, Justin de Haas en Thijs Oosting zitten namens de Alkmaarse club bij de selectie van achttien spelers. 

FC Utrecht volgt met drie spelers. Bondscoach Kees van Wonderen heeft Fabian de Keijzer, Mohamed Mallahi, Tommy St. Jago opgenomen van de club uit de Domstad. Van Ajax, Feyenoord en PSV zijn respectievelijk één, twee en twee spelers geselecteerd.

Oranje Onder 17 werkt op zondag 30 april in Amstelveen een training af alvorens de ploeg een dag later naar Zagreb vliegt. Daar heeft de ploeg nog een paar dagen om zich voor te bereiden op de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne, op donderdag 4 mei in Sesvete. Drie dagen later is in Velika Gorica Noorwegen de tegenstander en de poule wordt op woensdag 10 mei in Zapresic afgesloten tegen Engeland. Afhankelijk van de resultaten volgen daarna nog een kwartfinale (13 mei), halve finale (16 mei) en finale (19 mei). De beste vijf landen van dit EK plaatsen zich voor het WK onder 17 later dit jaar in India. 

Van Wonderen geeft Engeland in de poule de favorietenrol. "Een ongelooflijk sterk team, dat hebben we tijdens een oefenduel in Portugal eerder dit jaar al gemerkt. Als het team compleet is, is Engeland voor mij de grote favoriet. Wij moeten gewoon zorgen dat we bij de eerste twee van de groep zitten."

Onder 17 werd in 2011 en 2012 onder leiding van Albert Stuivenberg twee keer op rij Europees kampioen. Vorig jaar reikte de ploeg in Azerbeidzjan tot de halve finale, waarin Portugal met 2-0 te sterk bleek. "We zijn het hele jaar met een proces bezig, waarvan de eindronde in feite de slagroom op de taart is. Voor de jongens wordt het hoe dan ook een prachtige ervaring, waar ze de rest van hun carrière profijt van gaan hebben", aldus Van Wonderen.

De definitieve selectie:

Zakaria Aboukhlal (Willem II), Mitchel Bakker (Ajax), Myron Boadu (AZ), Achraf el Bouchataoui (Feyenoord), Thomas Buitink (Vitesse), Tijn Daverveld (PSV), Juan Familia Castillo (Chelsea), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Justin de Haas (AZ), Dogucan Haspolat (Excelsior), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Delano Ladan (ADO Den Haag), Mohamed Mallahi (FC Utrecht), Andrew Mendonca (PSV), Thijs Oosting (AZ), Kik Pierie (sc Heerenveen), Jasper Schendelaar (AZ), Tommy St. Jago (FC Utrecht).

Stand-by:
Sven Botman (Ajax), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Liam van Gelderen (Ajax), Jay Gorter (AZ), Brad van Hoeven (Sparta Rotterdam), Daniel van Kaam (FC Groningen), Orkun Kokcu (Feyenoord), Robin Lathouwers (AZ), Koen Oostenbrink (PSV), Ian Smeulers (Feyenoord), Giovanni de la Vega (Ajax).