Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak

Een 89-jarige Amsterdamse vrouw is maandag veroordeeld tot vier jaar celstraf, omdat zij haar één jaar jongere echtgenoot heeft doodgestoken. Hoewel de vrouw zelf ontkende, acht de rechtbank toch bewezen dat zij de dader is.

De man overleed in januari 2015 in hun woning in Amsterdam-Oost. De vrouw had zelf de hulpdiensten gebeld maar toen de politie aankwam, was de man al overleden. Hij had een steekwond in zijn borstkas.

De vrouw kon niet verklaren hoe haar man aan de fatale verwonding was gekomen. De rechtbank gaat ervan uit dat de vrouw haar man heeft gedood met een keukenmes. Hoewel zij het mes had afgewassen en teruggezet in het messenblok, zaten er bloedsporen op.

Het echtpaar leidde een teruggetrokken bestaan. De man was ziek en aangewezen op de zorg van zijn vrouw, maar zij kon die niet voldoende bieden. Niets wees erop dat de man klaar was met zijn leven. Bovendien was zorg elders mogelijk.

De vrouw is geestelijk helder. Vanwege haar hoge leeftijd en omdat ze geen strafblad heeft, is de straf lager dan in soortgelijke gevallen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak
Cel voor hoogbejaarde vrouw die man doodstak (Foto: ANP)