Schippers en co laten gouden kans liggen door slechte wissel

De Nederlandse sprintsters hebben zich op het offieuze wereldkampioenschap voor estafettes, de World Relays, geplaatst voor de finale van de 4x100 meter.

Op de Bahama's stonden Jamile Samuel, Dafne Schippers, Madiea Ghafoor en Naomi Sedney onder meer tegenover de Verenigde Staten. De eerste drie Nederlandse dames liepen prima, maar bij de wissel van Ghafoor naar Sedney ging het bijna mis.

De slotloopster moest stevig inhouden, maar kon zich toch op gang trekken en hield Tynia Gaither van het thuisland achter zich. Qiqi Yuan uit China moest er zelfs bijna aan geloven en hoewel Sedney haar niet kon pakken greep Nederland met 43,98 seconden toch de derde plek: goed voor een plaats in de finale. 

De finale wordt rond 04.10 uur Nederlandse tijd gelopen.

Update 04.40 uur
Nederland heeft de finale als vierde beëindigd. Dat leek vooraf een realistisch resultaat, maar achteraf kan dat toch als teleurstellend gezien worden. De Amerikaanse Tianna Bartoletta ging een meter of vijf voor de wissel onderuit, waardoor een van de twee topfavorieten uitgeschakeld waren.

Voor Jamaica ging het ook niet helemaal lekker en dus leek Nederland een kans op een medaille of zelfs goud te hebben. Toch ging het, net als in de kwalificaties, mis in de laatste wissel. Het stokje ging verre van soepel over van Ghafoor naar Sedney, die opnieuw in moest houden. De Duitse Rebekka Haase kreeg van ploeggenote Tatjana Pinto het stokje in handen gedrukt en ging de strijd aan met Sashalee Forbes.

De Jamaicaanse kwam simpelweg tekort om de ontketende Haase bij te benen en zag Duitsland zo naar een sensationele gouden medaille sprinten. Jamaica pakte zilver, brons was voor China, dat Nederland 0,06 seconden voorbleef.