Marquez wint voor vijfde opeenvolgende keer CotA in MotoGP

Marc Márquez heeft voor de vijfde keer op rij de Grand Prix van het Circuit of the Americas gewonnen. De Italiaan Valentino Rossi kwam als tweede over de streep en is nu leider in het kampioenschap.

Márquez vertrok tevens voor de vijfde opeenvolgende keer op de Texaanse baan vanaf polepositie en kwam goed weg, maar moest de leiding meteen weggeven aan teamgenoot Dani Pedrosa. Ook Yamaha-rijder Rossi kende een lekkere start en positioneerde zich direct op een derde positie. Maverick Viñales werd aan de start ingehaald door Ducati-man Jorge Lorenzo, maar sloeg snel terug waardoor Top Gun de eerste ronde uitkwam als vijfde, met zijn 29-jarige landgenoot als zesde achter zich. MotoGP-rookie Johann Zarco vocht zich direct naar plek vier. 

In de tweede ronde sloeg het noodlot toe voor de nieuwe wonder boy van Yamaha: Viñales ging wijd en crashte uit de wedstrijd.   

We zagen Pedrosa in de openingsfase van de wedstrijd al een klein gaatje creëren op zijn teamgenoot en de nummer twee in de race Márquez. De regerend wereldkampioen wist op zijn beurt negenvoudig wereldkampioen Rossi op zo'n zestienden achter zich te houden. De 38-jarige Italiaan werd op zijn hielen gevolgd door Zarco, die hard pushte en na enkele ronden een aanval inzette. De Fransman knalde binnendoor en tikte daarbij de motorsportveteraan aan, waardoor deze gedwongen off track ging. Toch pakte dit aanvankelijk nadelig uit voor Zarco, die Rossi een stukje baan zag afsnijden en daarmee tijd won.

Niet veel later werd bekend dat de racedirectie had besloten om Rossi aan het einde van de race een penalty toe te kennen van 0,3 seconden, maar de Italiaan zou hier uiteindelijk geen hinder van ondervinden.

Halverwege de wedstrijd begon Márquez de druk bij Pedrosa op te voeren en deed een aanvalspoging die zijn teamgenoot direct wist te counteren. Een ronde later had de regerend wereldkampioen meer geluk en kwam hij als nieuwe raceleider uit de bus, en zou dit de rest van de wedstrijd ook blijven. Ondertussen crashten zowel Loris Baz als Álvaro Bautista en moest ook KTM-rijder Pol Espargaró verstek laten gaan door een technisch probleem. 

De nieuwe man van Ducati, Lorenzo, startte vanaf een redelijke zesde plaats en wist deze positie gedurende de race min of meer vast te houden. In de laatste paar ronden werd de voormalig teamgenoot van Rossi flink achterna gezeten door de man wiens plek bij Ducati hij heeft ingenomen, Andrea Iannone, maar wist deze telkens nog voor te zijn. Vlak voor het einde moest Lorenzo zich toch gewonnen geven en verloor hij de strijd om de zevende positie, waarna satellietrijder Danilo Petrucci ook nog aan de 29-jarige racer voorbij ging en als achtste finishte. De Mallorcaan kwam als negende onder de vlag door, nog voor Jack Miller. 

Dani Pedrosa zakte in de laatste fase van de race snel terug en Rossi maakte hier gretig gebruik van. Met nog drie ronden te gaan haalde de Italiaan de Spanjaard in en wist snel een gaatje van ruim 2 seconden te creëren, waardoor zijn 0,3 seconden straf geen enkele bedreiging vormde voor het behoud van de tweede positie. Een ronde later wist ook Cal Crutchlow nog een inhaalslag te maken en moest Zarco zijn vierde positie opgeven aan de Brit.

Márquez wist dus zijn vijfde overwinning op rij op dit circuit te claimen, Rossi behaalde zijn derde podium in de eerste drie races van het seizoen, zijn beste resultaat in Texas tot nu toe én leidt het klassement. Ook voor Lorenzo is dit een redelijke opsteker: hij eindigde voor het eerst binnen de top-10 met zijn Ducati.

De volgende race vindt weer plaats op Europese bodem in het Spaanse Jerez op 7 mei.