Keitany snelt naar weergaloze tijd in marathon van Londen

Atlete Mary Keitany heeft op weergaloze wijze de marathon van Londen bij de vrouwen gewonnen. De 35-jarige Keniaanse, in 2011 en 2012 ook al de beste in de Britse hoofdstad, liep de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw in een race zonder mannelijke gangmakers.

Keitany had bij het vertrek haar vizier duidelijk op Paula Radcliffe's wereldrecord van 2:15.25 uur uit 2003 gericht. De Keniaanse ging bloedsnel van start en was na tien kilometer op weg naar een tijd rond de 2:11 uur. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat het eerste deel van het parcours licht bergaf ging, maar toch was Keitany zeer indrukwekkend bezig.

Kilometer na kilometer leverde ze een beetje in op Radcliffe's schema, maar na dertig kilometer kwam ze toch nog door in 1:36.05, een nieuw wereldrecord. Het record van Radcliffe zat er niet in, maar gelijk ging het vizier op een ander record: dat van de snelste marathon ooit door een vrouw zonder mannelijke gangmakers. Radcliffe liep in 2003 namelijk met een peloton mannelijke hazen naar haar record, iets wat sindsdien verboden is.

Het 'women-only' record van Radcliffe stond op 2:17.42 en dat Keitany daar onderdoor zou duiken werd alsmaar duidelijker. Uiteindelijk kwam de Keniaanse na 2:17.01 uur over de finish, de op één na snelste tijd ooit. De tweede plek was voor de Ethiopische Tirunesh Dibaba, een ware grootheid op de baan. Ondanks maagproblemen en een poging tot overgeven na zo'n 39 kilometer liep ze in het tweede deel van de race in op Keitany, waarna ze de finish passeerde na 2:17.56 uur - de vijfde tijd ooit.