Martina: "We gaan voor finale op World Relays"

Zaterdag gaan op de Bahama's de World Relays van start, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes. Het atletiektoernooi begon in 2014 en dient op de olympische estafettes, de 4x100 en 4x400 meter, als deel van de kwalificatie voor WK's en Olympische Spelen. 

De Nederlandse mannen kenden in 2014 en 2015 geen succes op de 4x100 meter, waar de ploeg in de series bleef steken. Met kopman Churandy Martina, Giovanni Codrington en Hensley Paulina doen dit jaar drie mannen mee die er op de eerste twee edities ook bij waren. De ploeg is verder aangevuld met Solomon Bockarie, Joren Tromp en Dimitri Juliet.

"We willen de finale halen, want dan zijn we automatisch geplaatst voor het WK in Londen van komende zomer", zo vertelt Martina wat de doelstelling is. "Er kan iets moois gaan gebeuren op de Bahama's, want in een estafette is alles mogelijk. We moeten ons goed op de race concentreren, maar ik heb er een goed gevoel over." De series worden zaterdagnacht om 02.00 uur Nederlandse tijd gelopen, om 04.35 uur volgt de finale. 

Voor het eerst doen ook Nederlandse vrouwen mee aan de World Relays. Dafne Schippers is de onbetwiste kopvrouw en loopt met Naomi Sedney, Jamile Samuel, Madiea Ghafoor en Marije van Hunenstijn. Ook zij willen een finaleplek veroveren om plaatsing voor het WK af te dwingen. De dames komen zondagnacht in actie. 

Waar de World Relays te zien zijn is nog niet bekend. In voorgaande jaren zond Eurosport het uit, maar dat lijkt nu niet het geval en dus is de hoop gericht op het YouTube-kanaal van atletiekbond IAAF.