Judoka Van Dijke pakt goud bij EK-debuut, Russen nekken De Wit

Judoka Sanne van Dijke heeft zich in Warschau bij haar EK-debuut laten kronen tot Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram. De 21-jarige Nederlandse, na een jaar vol blessureleed nu bezig aan een sterk seizoen, pakte zo haar eerste grote titel.

Van Dijke plaatste zich eerder al voor de halve finales en daarin versloeg ze de nummer vier van de wereld, de één jaar jongere Française Marie Eve Gahié. De zelfs pas 19-jarige Duitse Giovanna Scoccimarro wachtte vervolgens in de finale, maar zij had weinig kans. Met twee waza-ari's was Van Dijke duidelijk de beste.

"Ik had slecht geslapen, maar telkens als ik de mat op kwam ging de knop om", jubelde Van Dijke na afloop. "Vooraf had ik gedacht dat Europees kampioen worden wel gek zou zijn, maar niet onmogelijk. Toen ik de halve finale eenmaal gewonnen had was het voor mij juist wel duidelijk en had ik zoiets van 'kom maar op, nu ga ik met goud naar huis ook'".

In de klasse tot 81 kilogram bij de mannen schopte Frank de Wit het ook tot de halve finales, maar daarin ging het fout. Alan Khubetsov uit Rusland was te sterk, waarna diens landgenoot Aslan Lappinagov De Wit ook nog eens van het brons hield.