Minuut stilte voor 'overleden' speler die niet is overleden

Opmerkelijke beelden uit de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Independiente Santa Fe uit Colombia speelde donderdagavond thuis tegen het Braziliaanse Santos.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd door de stadionspeaker van de Colombianen om een minuut stilte gevraagd voor voormalig Santos-speler Ricardo Oliveira, die kort daarvoor was overleden. Zo gezegd, zo gedaan, en met sombere gezichten werd de nodige stilte in acht genomen, terwijl de lokale trompettist The Last Post speelde.

Eén klein detail: Ricardo Oliveira was zelf ook aanwezig en zeker niet in een doodskist. Hij lag er ook niet opgebaard bij, maar stond in het rijtje spelers van Santos, want Ricardo stond gewoon in de basis bij de Brazilianen.

Al snel was duidelijk wat er aan de hand was: de overleden oud-speler was niet Ricardo Oliveira, maar Kaneko. Hij speelde in de jaren '60 voor Santos en was een van de eerste spelers van Japanse komaf die in Brazilië furore maakten. Santa Fe bood al snel haar excuses aan, volgens hen had de stadionspeaker na het oplezen van de opstellingen de namen door elkaar gehaald. 

Na de wedstrijd werd Ricardo om een reactie gevraagd: "Eerlijk gezegd heb ik er niks van meegekregen." De wedstrijd eindigde overigens in een doelpuntloos gelijkspel en Ricardo kwam er gelukkig levend en wel vanaf. 

De minuut stilte, of eigenlijk The Last Post, voor de niet overleden Ricardo Oliveira (Bron: YouTube)