Eerste geval van matchfixing bij de UFC

De Koreaanse politie zijn op dit moment geruchten van matchfixing tijdens een UFC-gevecht aan het onderzoeken. Het zou gaan om een gevecht dat plaatsvond in 2015 in Zuid-Korea. Dit is de eerste keer dat zo'n onderzoek ingesteld wordt bij de UFC.

De vechter waar het om zou gaan is Tae Hyun-bang, een Zuid-Koreaanse MMA-vechter die sinds 2014 voor de UFC actief is. Bang is niet geheel succesvol, gezien zijn UFC-record van drie verloren en twee gewonnen partijen, maar dat hadden eigenlijk vier verloren partijen moeten zijn. Volgens de geruchten had Bang namelijk zijn gevecht tegen de Amerikaan Leo Kuntz, tijdens UFC Fight Night 79 in 2015, moeten verliezen.

In de weken voorafgaand aan dit gala was de Amerikaan een lichte underdog. Enkele uren voor het begin van het MMA-gala veranderden een aantal wedkantoren dit en werd de Amerikaan opeens een enorme favoriet, veroorzaakt doordat binnen een aantal uren extreme bedragen op winst voor Kuntz werden gezet. Dit werd opgemerkt door de UFC en zij meldden dit aan de vechters die zich aan het voorbereiden waren op het gevecht. Beide vechters ontkenden op dat moment betrokken te zijn bij enige vorm van omkoping. Bang won tot zijn eigen verrassing het gevecht via jurybeslissing.


Bang is oprecht verrast door eigen winst (Bron: Getty)

Inmiddels, zeventien maanden na dit gevecht, is Bang zijn leven niet meer zeker en schijnt hij naar de politie te zijn gestapt. Bang zou 87.000 dollar ontvangen hebben om te verliezen, waarvan hij 43.000 dollar op winst voor zijn tegenstander zette. In totaal zouden de matchfixers ongeveer 1,7 miljoen dollar op Kuntz hebben gezet, genoeg om Bang nu met de dood te bedreigen.

Tegenstander Kuntz herinnert zich dit voorval nog goed. "De UFC-officials waren er zeker van dat er iets niet in de haak was met ons gevecht, juist vanwege die wedkansen die zo abrupt omdraaiden. Ze vertelden ons dat als één van ons niet goed zou presteren, die persoon lijdend voorwerp van een onderzoek zou worden." Kuntz kon zich niet voorstellen dat Bang niet alles gaf tijdens hun gevecht: "Ik bedoel, hij sloeg me bijna knock-out, ik was een fractie van een seconde bewusteloos. Dat probeer je niet als je wilt verliezen. Blijkbaar was hij banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia."

Een bron dichtbij de Zuid-Koreaanse vechter erkent dit ook: "Bang zou van gedachten zijn veranderd, na dat gesprek in de kleedkamer met de UFC." Zuid-Koreaanse media melden dat Bang in grote problemen komt, mocht deze beschuldiging waar zijn. Bang zelf was zeer verbaasd over de uitslag, zoals te zien is in onderstaande beelden.


Moment van uitslag (Bron: UFC)

Twitteraar @Fight_Ghost had het toentertijd in 2015 al bij het juiste einde.