Skiballet op de Olympische Spelen

Voor de liefhebbers van skiballet die na het lezen van de titel van dit bericht hoop kregen op eeuwige, olympische roem: sorry, dat lijkt er niet meer in te zitten. Op deze druilerige vrijdag duiken we namelijk een stukje terug de tijd in. Terug naar de tijd van koude oorlogen, Marco van Basten, Yvonne van Gennip, Dire Straits, Queen en natuurlijk de onbeschrijflijk lelijke kapsels: we gaan terug naar de jaren '80 en '90!

Het freestyleskiën is nog niet zo algemeen geaccepteerd als het tegenwoordig is, met diverse onderdelen op de Olympische Spelen. Toch worden vanaf 1986 WK's gehouden en naast de voor volgers van wintersporten bekende onderdelen als de moguls en aerials stond daar ook een ander onderdeel op het programma: acroskiën, ook wel skiballet genoemd. 

Deze kunstzinnige vorm van skiën is inderdaad wat de naam al doet vermoeden: dansen op ski's. We zouden er nu wellicht wat lacherig over doen, maar het leek er toch geruime tijd op dat het een volwaardig olympisch onderdeel zou worden. In 1988 in Calgary stond freestyleskiën op het olympisch programma als demonstratiesport, inclusief skiballet. Vier jaar later in Albertville was dat wederom het geval, hoewel de moguls inmiddels gegroeid waren naar een volwaardig en officieel medaille-onderdeel, wat het tegenwoordig nog altijd is.

De ware grootmeester van het skiballet in de jaren '80 was Hermann Reitberger, zoals aan zijn kapsel vast wel te zien is een rasechte Duitser. Zo zien we hem op onderstaande filmpjes zijn knappe kunsten vertonen tijdens het allereerste WK freestyleskiën, in 1986 in Tignes, en tijdens de Olympische Spelen van Calgary in 1988. In de obscure krochten van YouTube staat zelfs de volledige uitzending op de Duitse TV, inclusief norse presentator, van de finale van het WK van 1989, voor wie een klein half uur niks te doen heeft. 

Reitberger in Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

De volledige WK-finale van 1989, in het Duits, voor als je écht geen zin meer hebt om de vrijdagmiddag nog op een nuttige wijze door te brengen (Bron: YouTube)

Reitberger is overigens niet de meest succesvolle skiballetdanser ooit, die eer gaat zonder meer naar Rune Kristiansen. De Noor was aan het eind van de jaren '80 nog niet sterk genoeg om te winnen van Reitberger, die nauwelijks aan World Cup-wedstrijden meedeed, maar dat sloeg al snel om. In de jaren '90 domineerde Kristiansen de sport met de ene zege na de andere, inclusief de wereldtitel van 1995.

Nederland was nooit een echte hoogvlieger, maar zo af en toe kwam er wel eens iemand op de deur kloppen. Zo werd Katja Koevoet in 1991 vicewereldkampioene bij de jeugd, waarna ze nog aan twee World Cup-wedstrijden meedeed. De grand dame van het Nederlandse skiballet was Jeannette Witte, die in de jaren '90 zeven jaar lang bij de mondiale subtop hoorde en zelfs drie keer op het podium van een World Cup-wedstrijd stond. Martien Nouwen werd in 1988 vijfde op de Spelen, maar doordat er maar zes dames van de partij waren was dat een beetje gedevalueerd.

Nadat duidelijk werd dat skiballet geen olympisch onderdeel zou worden ging het snel bergafwaarts met de populariteit. Tot onze spijt moeten we dit stuk dan ook afsluiten met het feit dat wereldskibond FIS in 2000 gestopt is met het organiseren van officiële wedstrijden in deze op zijn zachtst gezegd bijzondere sport.