EL: Slap Ajax met veel geluk naar halve finale

Een slap spelend Ajax is met geluk door naar de halve finale van de Europa League. De Amsterdammers hadden vorige week in eigen huis met 2-0 van Schalke 04 gewonnen, maar na 90 minuten spelen in Gelsenkirchen stond die stand in Duits voordeel op de borden. In de verlenging scoorde Schalke, maar met een man minder knokte Ajax zich via twee goals toch een ronde verder: 3-2.

Ajax domineerde in de eigen Johan Cruijff ArenA 90 minuten lang en won met 'slechts' 2-0. Die score brak de ploeg van Peter Bosz vanavond bijna op, te meer omdat de Amsterdammers zich in de Veltins Arena geïmponeerd leken te voelen. De ploeg begon slap aan de wedstrijd en het mocht blij zijn dat het niet binnen twee minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek. Schalke schoot uit de startblokken en had via Goretzka (net naast) en Meyer (paal) voor moeten staan.

Waar Ajax vorige week Schalke compleet vastzette gaf de ploeg nu de Duitsers de ruimte om in de wedstrijd te komen en speelde het zelf erg slordig. Pas na twintig minuten spelen kregen de Amsterdammers iets meer grip op het spel van Schalke, maar echt grote mogelijkheden kwamen er niet. Wel scoorde Traoré na een half uur spelen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Vlak voor rust had Younes nog een mogelijkheid, maar ook Schalke kwam er nog enkele keren gevaarlijk uit.

Na de pauze kwam Ajax sterker uit de kleedkamer. Zo werd een vrije trap van Schöne maar nipt gekeerd door doelman Fährmann die vorige week ook al veel tegenhield. De Amsterdammers vielen aan, maar het was Schalke dat in de 52e minuut uit een counter scoorde. Goretzka zette de 1-0 op de borden uit een schot dat houdbaar leek.

Het publiek in Gelsenkirchen ging massaal achter de thuisploeg staan en drie minuten later was het al 2-0 nadat Burgstaller een voorzet vanaf de zijkant eenvoudig binnen kon schieten. Bosz greep in en bracht Dolberg voor de tegenvallende Kluivert, terwijl bij Schalke Huntelaar in de ploeg kwam.

Ajax leek op dat moment rijp voor de sloop en mocht van geluk spreken dat Höwedes uit een vrije trap naast kopte. Ook Ajax-goalie Onana maakte nog een goede mogelijkheid onschadelijk, terwijl aan de andere kant Ziyech en Dolberg een kans verprutsten. Het werd nog lastiger voor de Amsterdammers toen tien minuten voor tijd Veltman na een onnodige overtreding zijn tweede gele kaart ontving. Schalke drong aan en Ajax mocht van geluk spreken dat de bal ver in blessuretijd niet over de lijn verdween. Onana kon ternauwernood een voorzet voor de voeten van de inglijdende Huntelaar wegplukken.

In de verlenging kroop Ajax in de verdediging en kreeg na tien minuten de 3-0 om de oren toen Caligiuri Viergever in de lucht aftroefde en een voorzet van de zijkant binnen kopte. Het pleit leek beslecht, maar Schalke leek door het doelpunt verlamd, terwijl Ajax alles of niets ging spelen.

Dat knokken leverde in de tweede verlenging resultaat op, want de Amsterdammers bestookten Schalke en uit een klutssituatie maakte Viergever op doorzettingsvermogen de 3-1. Ajax kreeg meer ruimte, maar onder meer Ziyech maakte hier geen gebruik van. Dit deed Younes enkele minuten later wel en met de 3-2 gooide hij de wedstrijd in het slot. Hierdoor gaat Ajax morgen in de koker en kan het zich richten op het duel tegen PSV van komende zondag.

Ajax-spelers vieren feest. (PRO SHOTS/Joep Leenen)