Begrafenis Lenin stapje dichterbij

Russische parlementariërs hebben donderdag een stap gezet richting het begraven van de communistische leider Lenin. Het gebalsemde lichaam van de revolutionair ligt nu nog in een mausoleum op het Rode Plein in Moskou, maar een nieuwe wet moet het mogelijk maken hem daar weg te halen.

Eerdere pogingen de grondlegger van de Sovjet-Unie te begraven leidden steeds tot niets. Er werd gevreesd voor grootschalige onrust als het lichaam van Vladimir Iljitsj Oeljanov, alias Lenin, zou worden weggehaald. Toch bleek vorig jaar uit een peiling dat een meerderheid van de Russen de voorkeur geeft aan een echt graf voor de communist.

Zes parlementariërs presenteerden daarom een wetsvoorstel om het begraven van Lenin mogelijk te maken. Dat wil niet zeggen dat het lichaam op korte termijn zal worden verplaatst als het voorstel wordt goedgekeurd. De wet schrapt alleen bepalingen die zo'n herbegrafenis momenteel in de weg staan.

De in 1924 overleden Lenin had zelf naar verluidt niet de ambitie te eindigen in een mausoleum. Hij zou hebben gezegd naast zijn moeder begraven te willen worden in Sint-Petersburg.

Begrafenis Lenin stapje dichterbij
Begrafenis Lenin stapje dichterbij (Foto: ANP)