NBA Play-offs: Tweede nederlaag Boston Celtics

De Boston Celtics begonnen de play-offs als trotse koploper in de Eastern Conference. Na twee wedstrijden tegen de Chicago Bulls ziet het seizoen er een stuk minder rooskleurig uit voor de Celtics. Ook de tweede wedstrijd in Boston werd verloren, waardoor het bijzonder lastig zal worden voor de veelvoudig NBA-kampioen om de tweede ronde te halen.

Een paar weken geleden leken de Bulls op sterven na dood. Spelers vochtten op sociale media ruzies met elkaar uit, de ploeg verloor meer dan dat het won en Dwyane Wade viel uit met een blessure. Ternauwernood wist de zesvoudig kampioen toch nog Miami van zich af te houden en zich als achtste te plaatsen voor de play-offs. De blessure van Wade bleek ook mee te vallen en net op tijd voor de play-offs keerde de veteraan terug bij zijn ploeg.

Eén van de meest opvallende statistieken van de laatste paar jaar is het fenomeen van de TNT-Bulls. Alle wedstrijden die in de NBA worden gespeeld zijn online te bekijken, maar de wedstrijden die wekelijks op de landelijke TV worden vertoond zijn toch nog steeds extra bijzonder. Voorafgaand aan de play-offs wisten de Chicago Bulls achttien opeenvolgende wedstrijden te winnen die op de landelijke zender TNT werden uitgezonden. Het is een belachelijke statistiek, als je maar genoeg data verzamelt vind je door puur toeval altijd patronen, maar de TNT-Bulls zijn wel een begrip worden in de basketbalwereld.

In de tweede wedstrijd in Boston, ook uitgezonden op TNT, waren de Chicago Bulls weer heer en meester. Voor Rajon Rondo was een cruciale rol weggelegd. De oud-speler van de Celtics speelde, na jaren kwakkelen bij verschillende ploegen, opeens weer een ouderwetse Rondo-wedstrijd. Hij leidde zijn ploeg naar een eenvoudige 97-111 overwinning.

Rondo eindigde met 11 punten, 9 rebounds, 14 assists en 5 steals. Dwyane Wade en Jimmy Butler maakten beiden 22 punten. Topscorer bij de Celtics was Isaiah Thomas. De kleine guard, wiens zus eerder deze week in een auto-ongeluk overleed, kwam tot 20 punten.

Er zijn weinig positieve punten voor de Celtics om mee te nemen naar de volgende twee wedstrijden in Chicago. Rebounden ging beter dan in de eerste wedstrijd. Met wat minder balverlies en een beter percentage vanaf de vrijeworplijn was de wedstrijd iets spannender geweest. Misschien kunnen de Celtics vooral hoop putten uit het feit dat wedstrijd drie niet op TNT, maar op ESPN wordt uitgezonden.

TNT-Bulls te sterk voor de Celtics. Bron: YouTube

De Toronto Raptors trokken de stand gelijk tegen de Milwaukee Bucks. In eigen huis werden de jonge Bucks ditmaal wel aan banden gelegd. In een spannende wedstrijd wonnen de Raptors met 106-100.

In de eerste wedstrijd was het vooral Kyle Lowry die het liet afweten voor zijn ploeg. In deze wedstrijd vielen zijn schoten wel. Tien seconden voor tijd zette Lowry zijn ploeg op een veilige 104-100 voorsprong. Twee vrije worpen van Patrick Patterson brachten de eindstad op het bord: 106-100.

Lowry en DeMar DeRozan haalden beiden hun niveau van het reguliere seizoen. Samen waren ze goed voor 45 punten. Een belangrijke bijdrage werd ook geleverd door Serge Ibaka. Ibaka werd in februari overgenomen van de Toronto om twee redenen: verdedigen en ruimte creëren in de aanval. Hij deed precies waarvoor hij gehaald werd. Met een paar belangrijke blocks en vier driepunters maakte de Spaanse Congolees mede het verschil.

Ook de stand in de serie tussen de Los Angeles Clippers en de Utah Jazz is gelijkgetrokken. De Jazz speelden zonder Rudy Gobert. De Franse center liep in de eerste aanval van de eerste wedstrijd een knieblessure op en het is onduidelijk wanneer hij zijn terugkeer kan maken.

De Jazz zijn een ploeg die leunen op een sterke verdediging en Gobert is het hart en ziel van de ploeg. Zonder Gobert hadden de lange mannen van de Clippers, DeAndre Jordan en Blake Griffin, vrij spel onder de basket. De Clippers worden ‘Lob City’ genoemd, naar hun speelstijl waarbij ze de bal min of meer tussen Jordan of Griffin en de basket gooien en rekenen op een alley-oop dunk.

Zonder Gobert draaide Lob City op volle toeren. Mede door tien dunks wonnen de Clippers met 99-91. Chris Paul, Blake Griffin en DeAndre Jordan waren goed voor respectievelijk 21, 24 en 18 punten.

Uitslagen

Boston Celtics – Chicago Bulls 97-111
Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 106-100
Los Angeles Clippers – Utah Jazz 99-91

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 2 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 1 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 1 – 0 Atlanta Hawks

 
Western Conference play-offs

Golden State Warriors 1 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 1 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 1 – 1 Utah Jazz