Erdogan: ik ben geen dictator

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent dat Turkije afdrijft richting een totalitaire staat. "Waar een dictatuur bestaat, heb je geen presidentieel systeem nodig", zei Erdogan in een woensdag gepubliceerd interview met CNN.

De Turkse kiezers stemden zondag in een referendum met nipte meerderheid in met het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden. Het stoort Erdogan niet dat slechts 51,4 procent van de stemmers het ja-kamp steunde. "Het maakt niet uit of je wint met 1-0 of 5-0. Het belangrijkste is dat je het spel wint", zei de president, die verwees naar zijn sportachtergrond.

Erdogan benadrukte niet gemotiveerd te zijn door een verlangen zijn persoonlijke macht uit te breiden. Hij verklaarde vooral het politieke systeem te willen verbeteren. Hij sprak over een "transformatie in de democratische geschiedenis van Turkije".

De president noemt het unfair dat critici beweren dat een democratische stembusgang een dictator kan voortbrengen. "Dat is oneerlijk richting de persoon die wordt gekozen", zei Erdogan. "En het getuigt evenmin van veel respect voor de kiezer."

Erdogan: ik ben geen dictator
Erdogan: ik ben geen dictator (Foto: ANP)