E-sports officiŽle sport op Aziatische Spelen 2022

Op de Aziatische Spelen van 2022 zullen e-sports voor het eerst als officiële sport op het programma staan. Alisports, een bedrijf van de Chinese internetgigant Alibaba, en de Aziatische Olympische Raad (OCA) gaan een samenwerking aan om dat voor elkaar te krijgen.

"De toevoeging van e-sports aan het programma is een reflectie van de razendsnelle ontwikkeling en de groeiende populariteit van deze vorm van sport onder de jeugd", laat de OCA weten. Onderdeel van de samenwerking is dat e-sports op de Spelen van volgend jaar, gehouden in het Indonesische Jakarta en Palembang, al een demonstratiesport zijn. In 2022 wordt het evenement in het Chinese Hangzhou gehouden.

"De OCA vindt het van belang dat we de Aziatische sportwereld alsmaar verbeteteren en we zijn dan ook bijzonder blij met deze samenwerking", aldus OCA-president Ahmad al-Fahad al-Sabah. "We hopen in de toekomst meer samen te werken met Alisports om het concept van digitale sporten verder te integreren in 'gewone' sportevenementen."

E-sports staan ook al als demonstratiesport op het programma van de Aziatische Indoor- en Martial Arts Spelen van dit jaar, gehouden in het Turkmeense Ashgabat. In de zes Aziatische regio's worden online kwalificatietoernooien gehouden, waarbij van elke regio acht spelers - vier per e-sport - zich plaatsen voor Ashgabat. Onder meer FIFA 2017 staat op het programma, net als spellen die onder de noemer 'Real Time Attack' en 'Multiplayer Online Battle Arena' vallen.