Russische zwembond gaat dopingboetes niet meer betalen

De Russische zwembond vindt het welletjes geweest: men gaat de boetes en proceskosten van Russische zwemmers die betrapt zijn op doping niet meer betalen. Dat was tot dusverre nog wel te doen gebruikelijk, maar vanaf nu staan betrapte Russen er alleen voor.

Zwemlegende en president van de Russische zwembond Vladimir Salnikov heeft dat laten weten. "In de huidige situatie draaien we verlies omdat atleten niet voldoen aan een van de plichten omtrent het anti-dopingbeleid: niet positief testen", schrijft Salnikov. 

"Door de boetes die daaruit volgen te betalen maken wij nu verlies en dat kan niet de bedoeling zijn", aldus de Tsaar van het Zwembad. De viervoudig olympisch- en wereldkampioen, in zijn tijd ook bekend als Monster van de Golven, liet weten dat de bond ook onder meer de proceskosten en de kosten voor het aantekenen van beroep vergoedde, maar ook dat stopt.

Sinds 2009 hebben meer dan twintig Russen positief getest op doping, waarbij meervoudig wereldkampioene Yuliya Efimova de grootste naam is. In 2013 werd ze betrapt op het gebruik van steroïden en kreeg ze een schorsing die handig genoeg precies op tijd afliep om mee te mogen doen aan het WK van 2015 in het Russische Kazan. Daar won ze goud en brons, waarna ze vorig jaar weer geschorst werd vanwege meldoniumgebruik. Na een maandenlang proces mocht ze toch in actie komen en op de Olympische Spelen van Rio veroverde ze zilver op de 100 en 200 meter schoolslag.