Scarponi pakt de winst in de eerste etappe van de Tour of the Alps

Michele Scarponi heeft de eerste etappe van de Tour of the Alps gewonnen. De 37-jarige Italiaan was in een sprint bergop de sterkste van de kopgroep. Geraint Thomas werd tweede voor Thibaut Pinot.

Drie renners kozen al snel in de etappe de aanval: Matthias Krizek (Tirol Cycling Team), Iuri Filiosi (Nippo-Vini Fantini) en Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli). De drie hadden een maximale voorsprong van drie op het peloton, waar FDJ de controle hield.

Op iets meer dan dertig kilometer nam Team Sky het tempo over van FDJ. Door het hoge tempo van het Britse team slonk ook het verschil tussen de koplopers en het peloton. Op een hellende strook sprong Nathan Brown (Cannondale-Drapac)) weg uit het peloton, maar de Amerikaan hield het niet lang vol.

Op de slotklim van drie kilometer richting Innsbruck was het Kenny Elissonde van team Sky die het tempo hoog legde. Met nog anderhalve kilometer te gaan was het aan Thomas. De Welshman versnelde, maar Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Scarponi (Astana) en Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli) konden aansluiten. Later zouden ook Davide Formolo (Cannondale-Drapac), Pinot (FDJ) en Dario Cataldo (Astana) de aansluiting maken.

In de sprint bergop was Scarponi de sterkste. De Italiaan won vrij makkelijk voor Thomas en Pinot. Voor Astana is het de pas eerste seizoenszege en voor Scarponi zijn eerste sinds 2013. Scarponi is ook de eerste leider in Tour of the Alps.